ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΧΡΩΜΑ ΚΙΜΩΛΙΑΣ (CHALK PAINT)

 Η αγαπημένη βαφή του 2017 σίγουρα. Τα πινέλα έχουν πάρει φωτιά φέτος και όλοι θέλουν να δοκιμάσουν την λατρεμένη βαφή κιμωλίας ή αλλιώς chalk paint.


 Όπως ξέρουμε είναι μία βαφή που μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε πολλά υλικά χωρίς προετοιμασία, αστάρωμα κτλ. Θα την βρούμε σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων που μπορούν να αναμιχτούν μεταξύ τους και να μας δώσουν υπέροχους συνδυασμούς. Είναι άοσμη και στεγνώνει πάρα πολύ γρήγορα. Καλύπτει μεγάλη επιφάνεια με μικρή ποσότητα βαφής. Φυσικά μπορείτε να αγοράσετε τα αυθεντικά χρώματα κιμωλίας από την αγαπημένη anny sloan, αλλά και από τις υπόλοιπες εταιρίες θα έχετε σίγουρα ένα όμορφο αποτέλεσμα. 


Τώρα για όσους θέλουν να πειραματιστούν και να έχουν ένα εξίσου όμορφο αποτέλεσμα, μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους την βαφή με τις παρακάτω συνταγές.

Συνταγή πρώτη:  

Υλικά

1 κούπα ακρυλικό χρώμα ή πλαστικό στο χρώμα που θέλετε
2 κ.σ. αρμόστοκο πλακιδίων


Συνταγή δεύτερη:

Υλικά


1 κούπα ακρυλικό χρώμα ή πλαστικό στο χρώμα που θέλετε
2-3 κ.σ. γύψο
2-3 κ.σ. νερό


Συνταγή τρίτη:

Υλικά


 2/3 κούπας ακρυλικό χρώμα ή πλαστικό στο χρώμα που θέλετε
1/3 κούπα μαγειρική σόδα


Συνταγή τέταρτη:

Υλικά


1 κούπα ακρυλικό χρώμα ή πλαστικό στο χρώμα που θέλετε
(Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οικολογική ριπολίνη νερού)
2,5 κ.σ. κιμωλία σε σκόνη



Τι πρέπει να προσέξετε:
Καλό θα ήταν να κοσκινίσετε τις σκόνες και να τις διαλύσετε σε λίγο ζεστό νεράκι μέχρι να γίνει κρέμα. Μετά προσθέτουμε στην μπογιά μας και ανακατεύουμε καλά. Με την πρώτη συνταγή, η βαφή πήζει αρκετά γρήγορα και θα χρειαστεί να την αραιώσετε με λίγο νερό. Με τις υπόλοιπες είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Εγώ θα πρότεινα την τέταρτη συνταγή με την σκόνη κιμωλίας που θα την βρείτε σε φαρμακεία και χρωματοπωλεία. Κρατάει και περισσότερο καιρό η βαφή που θα περισσέψει και έχει καλύτερη κάλυψη. 




Η διαδικασία του βαψίματος τώρα είναι πολύ απλή. όπως είπαμε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια προετοιμασία. Βάφουμε απευθείας στο έπιπλο με πινέλο ή με ρολάκι. Περνάμε δύο χέρια συνήθως αφού αφήσουμε μεταξύ τους χρόνο να στεγνώσει καλά το χρώμα. Όταν στεγνώσει εντελώς το αφήνουμε ως έχει ή τρίβουμε με γυαλόχαρτο τις γωνίες και τις προεξοχές για να δείχνει φθαρμένο το έπιπλο, δηλαδή παλαίωση. 


Αφού τελειώσουμε με την βαφή μας είναι απαραίτητο να προστατέψουμε το έπιπλο από φθορές. Η συγκεκριμένη βαφή χρειάζεται κερί για να κλείσει τους πόρους του χρώματος και να το κάνει πιο ανθεκτικό. Την πάστα κεριού μπορούμε να την αγοράσουμε από τις εταιρίες που αγοράσαμε και την βαφή μας ή να το φτιάξουμε κι αυτό μόνοι μας με την παρακάτω συνταγή.

Συνταγή για πάστα κεριού:
Υλικά:

Τριμμένο κερί
Νέφτι ή τερεβινθέλαιο


Εκτέλεση:

Γεμίζουμε περίπου το 1/3 ενός γυάλινου βάζου με το τριμμένο κερί. Προσθέτουμε νέφτι μέχρι να καλύψει το κερί μας. Το βάζουμε σε μπεν μαρί και περιμένουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή να μην βράσει το νερό πολύ.
Μόλις λιώσει το κερί και να αναμιχθούν τα υλικά μας, κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Το κερί θα απλώνετε εύκολα με πινέλο και ένα πανάκι. Αν το θέλετε πιο πηχτό, επαναλάβετε την διαδικασία με το ζέσταμα και προσθέστε μια κουταλιά κερί ακόμα. Αν θέλετε χρωματιστό κερί, ανακατέψτε με λίγο λαδομπογιά ζωγραφικής (oil paint), στο χρώμα που επιθυμείτε.  


Δείτε εδώ υπέροχες ιδέες με συνδυασμούς χρωμάτων.













Σχόλια